Üzümün şaraba dönüşümü... İyi şarabın yapımındaki deneyim ve denge

Suvla Şaraphanesi, 2009 yılında, Çanakkale/Eceabat'ta eski bir tekstil fabrikasının yeniden tasarımı ve dönüştürülmesiyle üretime geçer. 10 dönüm arazi içinde 5.200 m2 kapalı alanda üretim yapan çağdaş bir şaraphane, geleneksel taş değirmenli yağhane ve doğal ürünler işleme merkezi olarak faaliyet gösterir. Teruar ve teknolojinin izin verdiği derecede, mümkün olan en iyi şarabı üretebilme idealinde, bir şaraphanenin başarısında en fazla role sahip olan bağlardaki kaliteye odaklı yaklaşım, üretimde de titizlikle sürdürülür.

Şato kalitesinde şarap üretebilmek için gerekli altyapıya sahip şaraphanenin kurulumunda son teknoloji ürünü şarap yapım ekipmanları ile Türkiye ve dünya çapında danışmanların çözümleri kullanılmıştır. Oluşturulan altyapıda; üzümlerin stabilize olabilmelerini sağlayan soğuk hava depoları, yerçekimi sistemi ile üzüm işleme, resepsiyon sistemi pres ve pompalar bulunmaktadır. Isı kontrollü çelik fermantasyon ve saklama tankları uzmanlar tarafından projelendirilerek özel olarak üretilmiştir. Yıllandırma için özel meşe fıçılar ısı ve nem dengesi ayarlanmış özel mahzene yerleştirilmiş, şişeleme sistemi kurulmuştur. Şaraphane altyapısı 2018 yılından günümüze 4 milyon şişe kapasitesine yükseltilmiştir.

2021 yılı itibarıyle şaraphanedeki en göze çarpan yenilik, belirli kapasite arttırımının dışında tamamen 'yenilenebilir solar enerji'ye yapılan yatırım denilebilir. Kurucu Selim Zafer Ellialtı'nın projenin tamamlanması ile ilgili aktardığı bilgiler şu şekildedir: "Değişen iklim koşulları ve global ısınmanın odağında ekipçe kurduğumuz hayali gerçekleştirebilmenin heyecanı ve gururunu yaşıyoruz. Artan üretim ve tüketim çılgınlığı yüzünden doğal kaynaklarımızın hızla tükendiği ve tükenen kaynakların telafisinin zorlaştığı dünyamızda 'Çevresel Sürdürülebilirlik' alanında gurur duyduğumuz bir 'Yenilenebilir Enerji' projesine imza attık. Şaraphanemizin - üretim kompleksimizin tüm enerjisini güneşten almaya başladık.  Sırtımızı güneşe yasladık. Projemizde, 3000m2 civarı kullanılabilir çatı alanımızda yaklaşık 1100 adet DC 450 Wp’lık güneş paneli kullanıldı. Toplam maximum gücümüz AC 378 kW. Oldu. Toplam elektrik enerjisi sarfiyatımızın yaklaşık %71'ini güneş panellerinden karşılayacağız. Günlük üretimler esnasında anlık ihtiyacımızın fazlasını da geri devlete satabileceğiz. Bu sayede yıllık 2174 ağaç kurtarmış, yine yılda 333. 490 ton karbon salımı (Karbon emisyonu) engellemiş olacağız."

Şarap yapımında sonuca büyük etkisi olan pek çok kriterin yanında, Suvla şarap yapım ekibi için, üzümün kalitesi ve işlenen üzümlerin tek bağdan hasat edilmiş olmaları sıralamada önceliklidir. Şarap yapım ekibi ve enologları yıl boyunca bağlar ile en fazla seviyede ilgilenmekte ve üzüm gelişimini takip etmektedir. Suvla ayrıca bölgedeki tüm bağcıları desteklemeye yönelik çalışmalarla bağlarına özel üzüm işleme ve şarap yapım anlaşmaları yürütmektedir.

Suvla şarap yapım ekibi, Fransız önologların danışmanlığında farklı yapım teknikleri ve çeşitliliği esas alarak 2023’te 3500 tonun biraz üzerinde üzüm işlemiştir. Hazırladıkları beyaz, pembe ve kırmızı şaraplar; Behramlı, Bigalı, Kocadere ve Kumkale özel etiketleriile Kilitbahir, Kabatepe, Suvla, Kirte, Sur, Sır, Suvla Reserve, Suvla Grand Reserve, Doğal Köpüren, Geç Hasat Doğal Tatlı Şarap serileri altında şarapseverlerin beğenilerine sunuluyor. Suvla önologları, 2022’de bir ilk olarak, çok ince bir kabuğa sahip ve tanen oranı düşük Gamay üzümünden yapılan ve dünyada da her Kasım’ın üçüncü haftası üretilen Beaujolais- Taze Şarap “Suvla Gamay- Carbonic Maserasyon” u raflara yetiştirdi. Ekip yine bir ilki daha gerçekleştirerek, dünyada yıldızı çok parlayan ve talep edilen Petilliant Naturel doğal yarı köpüren şarap Suvla Pet-Nat Kınalı Yapıncak’ı şarap severlerle buluşturdu.

 

 

.