Kabatepe'de Kuzey Ege denizine bakan yamaçta, çam ormanları ile çevrelenmiş, havasında yoğun iyot ve reçine kokuları barındıran bağın toprağı killi, ikliminde sert karayel hakim

Tarihi Gelibolu Yarımadası Kabatepe Kumlimanı'nında yer alan aile bağları Bozokbağ, yetiştirilen üzümlerin en doğru şartlarda şaraba dönüştürülmesi amacıyla kaliteye odaklı bağcılık teknikleriyle geliştiriliyor. Kuzey Ege ve Marmara Denizleri arasında kalan bu bölge, denize yakınlığı, iyotlu ve reçineli havası, aldığı Karayel rüzgarları ve killi toprak yapısı ile güçlü teruar özellikleri taşıyor. 2003 yılında kurulan, 900 dönüme ulaşan organik bağların bulunduğu bölgenin teruar özelliği ve tarihi dokusu, bu bölgeyi bağcılık için tercih edilen önemli şarap yapım merkezlerinden biri konumuna getiriyor.

Toprak, güneş, rüzgar, insan… Asmaların gelişiminde bir bütüne doğru vazgeçilmez unsurlar. Bozokbağ, kurulduğu günden bugüne, hiç ara vermeden büyük sadakatle yöre köylerinden gelerek, yaz kış demeden bağlarda çalışan onlarca kadının büyük emek verdiği, üzerine titrediği 19 yaşındaki evlatları yerinde... Her bir bağbozumu, kış budamaları ve dört mevsimi kapsayan bakım disiplini, bağın gelişiminde katkılarının bu derece gözle görülür olması, onlar için ayrı bir heves, ayrı bir heyecan demek...

İyi Tarım Uygulaması (GAP) Sertifikası ile 2003'te (500 dönüm) kurulan ve 2013 yılında organik sertifikaya((ORSER* müteşebbis Kodu TR-OT-011/İ-17-002) geçen bağlar yeni dikimlerle 1000 dönümü aşar, 2023 itibarıyla Avrupa Birliği(EU) onaylı organik sertifakaya hak kazanır.

Aile bağında yetiştirilen varyetelerden kırmızılar; Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Cabernet Franc, Grenache Noir, Petit Verdot, Pinot Noir, Karasakız, beyazlar; Chardonnay, Sauvignon Blanc, Roussanne ve Marsanne olarak sıralanır. Bozokbağ ekibi, ziraat mühendisleri ve bağcılık uzmanları dört mevsimi kapsayan bağ bakımını disiplinler geliştirerek titizlikle sürdürür. İşlenen yerli varyeteler, yarımadaya özgü Kınalı Yapıncak ve Karasakız ile çeşitli teruarlarda yetişen Emir, Narince, Misket, Öküzgözü, Boğazkere, Kalecik Karası ve Papaskarası; enternasyonel varyeteler ise Semillon, Solaris, Viognier ve Malbec olarak sayılabilir.

Bağların kuruluşu, Fransa Mercier Nursery’den ithal edilen sertifikalı asma köklerinin uzmanları tarafından dikimi ile başlamış, ilk üç yıllık gelişmelerinde hiçbir kimyasal ve suni gübre kullanılmayarak, köklerinin gelişimi ve güçlenmesi doğal olarak sağlanmıştır. Sertifikalı asma köklerinden Merlot klonları Petrus klonlarından seçilmiştir. Dört mevsimi kapsayan bağ bakımı disiplinler geliştirilerek titizlikle sürdürülmektedir. Bağ ekibi, ziraat mühendisleri ve bağcılık uzmanları ile beraber, teruara uygun, tarih boyunca bölgede denenmiş yerli üzüm çeşitlerinin seçimi ile ilgili çalışmalar yürütüyor.

Bozokbağ'da bağbozumları, son yaz sıcakları ile olgunlaşan üzümlerin tam olgunlaşma anlarında, gündoğumundan hemen önceki serin saatlerde yöre insanlarının heyecanlı ve tatlı telaşıyla gerçekleşir. Özenle kasalara yatırılan üzümler, karakterlerinin korunmasına özen gösterilerek şaraphanenin işlenme öncesi serin odalarına teslim edilir. Daha sonra özel resepsiyon yerçekimi (gravity) sistemi ile fermantasyon tanklarına aktarılır. Böylece şarabın yolculuğu başlar.

Tarihi ile öne çıkan bu bölgede üzüm ve toprağın ilişkisi asırlardır sürüyor.

 

(*) ORSER, Organik Tarım Uygulamaları alanında, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından yetkilendirilen bir kontrol ve sertifikasyon kuruluşudur. https://orser.com.tr

 

 

 

 

 


good agricultural practice